Translate

söndag 8 december 2013

Julförberedelse

Nu närmar det sig Lucia och Julen,

 många julfester planeras.

Den 14/12 har vi våran julfest och styrelsen bjuder på hemlagad julmat och fika.
I helgen har jag börjat med bakningen och handla till dukningen.
Borden kommer att ha röda dukar med en  vit remsa mitt på bordet. 
Vi kommer att  dekorera med granris och kottar som vi pryder med glitter.
Det kommer att finnas blockljus på bordet för att skapa stämning.
I taket finns ljusslingor och julmusik i bakgrunden.
En plastgran står vid fika bordet för att öka stämningen.

Maschallerna kommer att brinna, när våra vänner kommer för att fira  tillsammans med oss från styrelsen. 
De möts av julmusik och glögg med pepparkakor.

En fest med lotteri och små tävlingar, kommer skapa en samkväm och diskussion mellan flera personer.

Förberedelse:                                                  


Har börjat baka det fika som vi ska bjuda på. det blir mazarinkaka,  chokladkaka med kokos, mjukpepparkaka.

         

Recepten finns på middagshjälpen


Vad är en jul utan stark hemma gjord senap. Detta är ett måste till julskinkan. 

(senap)

Det är dags att göra rödbetssallad till 30 personer, som kommer att serveras till köttbullar, prinskorv, skinkan...mm...


Ingredienser:  (6 personer)
500 gRödbetor inlagda
1 dlmajonäs
1 dlcreme fraich
2 tsksenap (fransk osötad)
2 tskbrun farin

Salt och peppar efter smak.
Instruktion: 
Låt rödbetorna rinna av.Hacka dem sedan grovt och blanda med majonäs, creme fraice, senap och farin. Smaka av med salt och peppar,
Ställ salladen kallt i minst en timme innan servering.

Servetterna:

 
Har forsatt att tänka på dekorationen vid dukningen och få en snygg helthetsintryck.
Jag har bestämt mig att vika den "franska liljan", varannan vit och varannan röd.
Servetterna är av papper och  kan glida upp, men då får jag sätta en liten tejp bit bak på den franska liljan.



Det är dags att göra degen till mina pepparkakshus, som ska placeras på fika bordet. 
Degen ska vila kallt över natten.

                       
Vad är julen utan matbröd.  Bakning av kavring.


Ingredienser: 
8 dlrågsikt
4 dlvetemjöl special
½ tsksalt
mskbikarbonat
1 mskbakpulver
4 dlmörk sirap
6 dlfilmjölk

Instruktion
Blanda rågsikt,vetemjöl,salt,bikarbonat och bakpulver i en stor skål.Rör i sirap och filmjölken och blanda med en sked till en lös deg. OBS Blanda inte degen för länge,då blir brödet segt.
Häll smeten i två brödformar som rymmer 1,5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timma.175 grader.

Julskinkan är  bakad i ugnen och sedan grilljerad

vad är en jul utan skinka. 

Ingredienser:

Julskinka på ca 4 kilo.

Till grilljering:

1 ägg 
senap
ströbröd

Folie att linda in skinkan i.

Sätt ugnen på 175 grader. linda in skinkan i folie och lägg den på en djup ugnsplåt med galler på. Stick in ugnstermometern i mitten på skinkan. Ugnsbaka skinkan tills temperaturen visar 72 grader.
Ta ut skinkan och skär bort nätet, svålen och fettet. Blanda ägg, senap i en skål och pensla på det på skinkan. strö sedan över skinkan med ströbröd. 
Sätt ugnen på 225 grader. Sätt in skinkan och grilljera den tills den fått  en vacker färg.

Ingredienser: 
pepparkaksdegen:
3 dlsocker
2 dlsirap
100 gsmör
1 påse pepparkakskryddor
3 dlvatten
2 tskbikarbonat
1 kgvetemjöl

kristyr:
1 äggvita
4 dlflorsocker
4 dr ättiksprit

garnering: nonstop

Instruktion: 
börja med att göra degen till huset. blanda socker, sirap, matfett i en kastrull. låt smälta på svag värme. rör ner kryddorna.
blanda i vatten och låt svalna i en stor skål.
blanda birkarbonat och mjöl i blandningen. strö över lite mjöl och täck över degen med plastfolie och låt stå i kylen över natten.

baka ut degen så den är ca 3 mm tjock. lägg på de ritade delarna på degen och skär ut dem med en vass kniv. lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper. grädda i 175 grader i ca 7-10 minuter. skär till delarna efter gräddningen.

dekorera med kristyr. vispa ihop äggvitan, florsocker och ättikspriten med elvisp.

apritsa ut den vita kristyr som ser ut som snö på taket och runt fönstret. klista nin stop godis på taket.

peppakaksdelarna klistras ihop med smält socker på hög värme.

Recepten finns på middagshjälpen

Ischoklad

Gör egen godis:

mörk eller ljus choklad blandas med kokosfett. Smält dem i vattenbad coh häll upp smeten i formar och låt dem stå svalt i en burk. 

Gör en extra sats och ge bort i julklapp, i en snygg burk.

Julfesten startade vid klockan 17.00 med glögg med mandel, russin  och pekkarkakor.
Vi lät alla dra en lott för att göra små grupper som deltog i en frågetävling och musikquiz. Detta hjälper till att prata med okända personer och lätta upp stämningen redan från början. Mat och lek varvades för att hinna med att servera de olika rätterna.

Kallrätten bestod av kalvsylta, leverpastej, skinka med senap, två olika hemmagjorda sillsorter, rödbetsallad och potatis.

Varmrätten bestod av skinka, köttbullar, jansons frestelse, prinskorv...

Efterrätt var ris alamalta med saftsås som serveras med kaffe - mjukpepparkaka, mazarinkaka, chokladkaka och godis.

En trevlig kväll tillsmmans med vänner. God Jul.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar