Translate

tisdag 24 december 2013

Julen är här...


Julbröd med nötter och frukt.


Ingredienser: 
1 lnaturell yoghurt
tskbikarbonat
2 dlmörk sirap
1 tsksalt
1 lsiktat dinkelmjöl
2 dlgrovt rågmjöl
2 dlsolrosfrön
1 dllinfrön
1 dltorkade aprikoser i bitar
1 dlhela hasselnötter
Instruktion: 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en avlång form som rymmer minst 2 liter
Blanda ihop yoghurt, bikarbonat, sirap och salt ien bunke.
Tillsätt allt mjöl, solrosfrön linfrön, Aprikoser och hela hasselnötter.
Blanda väl, men försiktigt.
Häll smeten i formen.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen cirka 60 minuter.
Sänk Värmen till 175 grader och grädda Ytterligare 30 minuter.
Om brödet verkar bli för mörkt täck med aluminium folie.
Känn med en sticka att brödet är genomgräddat och torrt. Låt brödet vila i formen ungefär 5 timmar innan det vickas upp.

Vill ni ha mer recept och diskussioner gå till Middagshjälpen 

 

Sirapslimpa.


Baka en limpa

90min
Ingredienser: 
2 dlfilmjölk
1 dlmörk sirap
2 dlrågmjöl
2 vetemjöl
½ tskbakpulver
1 tskbikarbonat
1 tsksalt
1 mskgrov stött anis
1 mskgrov stött fänkål

smör att smörja formen (1 ½ liters form)
Instruktion: 
sätt på ugnen på 175 grader.
Värm filmjölken och sirapen till ca 40 grader.
Blanda ner alla torra ingredienser i en bunke.
Häll filmjölken och sirapen (varm) i bunken och rör om degen ordentlig.
spraya formen (1½liters form)
Häll ner degen i formen.
Grädda i 1 timme .
Kontrollera ,ed en sticka att den är genom gräddad

Låt stå kvar i formen i 10 minuter innan du vänder den.
Är gott tillsammans med gubbröra eller sill och ägg.  

Gå till Middagshjälpen - Titta på flera julrecept.

Mellan dagarna...


Räkfärsfylld fisk

 
4 portioner

Ingredienser: 
7 plattfisks filéer

salt

peppar
2 msksmält smör
1 mskströbröd


Fyllning:
150 gskalade räkor och 50 g till garnering
1 mskhackad dill
½ tskhackad dragon
krmkajennpeppar
½ dlcreme fraiche

vitvinssås:
2 msksmör
2 mskvetemjöl
¾ dlvitt vin
3 dlgrädde
½ mskhummerfond

garnering:

citron

dill


tillbehör:

pressad potatis

kokta gröna ärtor
Instruktion: 
Torka av fiskfiléerna och lägg dem på smörpapper. salta och peppra.

fyllningen: mixa räkor, dill, dragon, till en smulig massa. tillsätt kajennpeppar och creme fraiche. smaka av med salt och peppar.

Fördela fyllningen i huvudändan på filéerna. rulla samman och stick in en tandpetare. lägg filéerna i en smord ugnssäker form. pensla fisken med smör och strö över ströbröd. Sätt in formen i nedre delen av ugnen (200 grader) i 30 minuter.

fräs smör och mjöl till såsen i en kastrull under omröring. tillsätt grädde och vitt vin. låt såsen sjuda i 5 minuter. smaksätt med fond, salt och peppar.

koka potatis och pressa dem och koka gröna ärtor.

Placera pressad potatis, gröna ärtor och fisken och sås på tallriken. Garnera fisken med räkor och citron med en dillkvist.

Jul rester:

 

Omelett av julrester

4 portioner
 
Ingredienser: 
1 stycken prinskorvar som delas i bitar
1 grillad kycklingfilé som delas i små bitar
3 stjulskinksskivor som delas i små bitar
50 gkassler som delas i små bitar
50 ggröna ärtor
4 ägg
1 hackad gul lök

salt
6 mskvatten
25 gost (med smak)

peppar 
 
Instruktion: 
sätt lite olja i stekpannan.
skiva de olika kött bitarna och lägg ner i pannan. hacka löken och lägg ner den i pannan. strö över de gula ärtorna. Krydda med salt och peppar.

Vispa äggen och vatten och krydda med salt och peppar. Häll över ingredienserna i stekpannan och skiva sedan osten och lägg överst.

stek på svag värme tills omeletten är fast.

servera med en sallad

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar