varm smörgås med stuvning med skinka
Ingredienser:
8 | smörgåsar /fransk skivor |
smör till att bre på bröden |
25 g | smör |
2 msk | vetemjöl |
1 | krmpeppar |
salt |
1 msk | dragon |
1 krm | chilipeppar |
4 dl | mjölk |
skivad ost |
Instruktion:
Lägg ut brödskivorna på en ungsplåt med bakplåspapper på.
smöra varje skiva med smör
sätt på ugnen på 200 grader.
lägg ner smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet och späd med mjölken. tillsätt salt, peppar, chili och dragon. låt det skjuda på svag värme under 6 minuter. se till att stuvningen blir tjock.
lägg på skinkan som är skurna i strimlor/bitar och lägg på stuvningen.
skiva ost och lägg dem över stuvningen och skinkan.
grädda smörgåsarna i 10-15 minuter så att osten är smält och fått en fin färg.
smöra varje skiva med smör
sätt på ugnen på 200 grader.
lägg ner smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet och späd med mjölken. tillsätt salt, peppar, chili och dragon. låt det skjuda på svag värme under 6 minuter. se till att stuvningen blir tjock.
lägg på skinkan som är skurna i strimlor/bitar och lägg på stuvningen.
skiva ost och lägg dem över stuvningen och skinkan.
grädda smörgåsarna i 10-15 minuter så att osten är smält och fått en fin färg.
skinkgratäng
Ingredienser:
1 | hackad gullök |
4 st | krossade vitlökar |
175 g | julskinka - skivad i bitar |
1 | stycken medelstora potatisar som är skalade och skivade |
1 msk | salt |
1 krm | pepparmix |
1 msk | dragon |
3 dl | vispgrädde |
1 msk | margarin |
ströbröd |
Instruktion:
sätt på ugnen på 200 grader.
ta fram en ugnsfastform och smörj den.
skala och skicka potatisen och lägg ner ett lager i botten på formen. skala och hacka den gula löken. lägg den ovan på potatisen. sströ över krossade vitlöken.
salta och peppra och strö över dragonen. lägg resten av potatisskivorna och klicka ut smöret ovanpå. strö över ströbröd.
häll vispgrädden över alla ingredienser.
ställ in formen i ugnen och grädda i 70 minuter. kontrollera att grädden kokat in i potatisen och den är krämig.
servera med en sallad.
ta fram en ugnsfastform och smörj den.
skala och skicka potatisen och lägg ner ett lager i botten på formen. skala och hacka den gula löken. lägg den ovan på potatisen. sströ över krossade vitlöken.
salta och peppra och strö över dragonen. lägg resten av potatisskivorna och klicka ut smöret ovanpå. strö över ströbröd.
häll vispgrädden över alla ingredienser.
ställ in formen i ugnen och grädda i 70 minuter. kontrollera att grädden kokat in i potatisen och den är krämig.
servera med en sallad.
Gå till middagshjälpen och diskutera mat och hitta nya recept.
pizza av julrester
4 portioner
Ingredienser:
Pizzadeg: |
25 g | jäst |
1 dl | ljummet vatten |
½ tsk | salt |
2 msk | olja |
4 dl | vetemjöl |
fyllning: |
500 g | krossade tomater |
1 | köttbullar som delas i bitar |
15 st | prinskorvar som skärs i bitar |
6 | skivor julskinka som skärs i bitar |
100 g | ost som rivs och läggs över hela pizzan |
1 tsk | pepparmix |
2 | gula lökar som skivas |
1 tsk | pepparmix |
1 msk | dragon |
1 msk | basilika |
Instruktion:
sätt ugnen på 225 grader
smula sönder jästen i en bunke och tillsätt olja och salt. värm vattnet och lägg ner i bunken. rör om så att jästen löses upp.
tillsätt vetemjöl och arbeta degen smidigt. Låt jästa 60 minuter.
baka ut degen på en ugnsplåt. den ska vara mycket tunn.
bred ut krossade tomater över degen. placera ut köttbullar, korv och skinkan över hela pizzan. Strö över kryddorna och löken.
Lägg på osten över pizzan och grädda i 225 grader i 20-25 minuter.
servera med en sallad
smula sönder jästen i en bunke och tillsätt olja och salt. värm vattnet och lägg ner i bunken. rör om så att jästen löses upp.
tillsätt vetemjöl och arbeta degen smidigt. Låt jästa 60 minuter.
baka ut degen på en ugnsplåt. den ska vara mycket tunn.
bred ut krossade tomater över degen. placera ut köttbullar, korv och skinkan över hela pizzan. Strö över kryddorna och löken.
Lägg på osten över pizzan och grädda i 225 grader i 20-25 minuter.
servera med en sallad
Gå till middagshjälpen och var med och diskutera mat.
(statistik 2014. )
korv med grönsaker i pasta sås med vitlök som serveras med kokt pasta
4 portioner.
Ingredienser:
5 | kryddade tjocka korvar som skivas i tunna skivor |
1 msk | smör till stekningen |
1 paket | bacontärning |
250 g | frysa wokgrönsaker |
1 burk | pasta sås med vitlök |
pasta för 4 portioner |
Instruktion:
Koka 4 portioner pasta i en kastrull. (enligt anvisningen på paketet)
skär korven och stek den i smör tillsammans med bacontärningarna. eftersom det är kryddstark korv behöver inget salt eller peppar. stek korven och bacon knapprigt.
lägg sedan ner påsens innehåll med wokade grönsaker och stek med med korven och baconet. Fyll sedan på med pastasåsen och låt det puttra så att allt är varmt.
servera korv, grönsaker i pastasås till pastan
skär korven och stek den i smör tillsammans med bacontärningarna. eftersom det är kryddstark korv behöver inget salt eller peppar. stek korven och bacon knapprigt.
lägg sedan ner påsens innehåll med wokade grönsaker och stek med med korven och baconet. Fyll sedan på med pastasåsen och låt det puttra så att allt är varmt.
servera korv, grönsaker i pastasås till pastan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar