Translate

lördag 14 september 2013

Frukost

Dagens viktigaste måltid.


Hur ofta tar vi oss tid att äta en ordentligfrukost?

Är det så vi tar en snabb kopp kaffe och en smörgås i farten eller ställer vi oss och gr en omelett på morgonen. Denna måltid ska ge oss energi för att kunna arbeta eller klara ett antal lektioner innan det är dags för lunchrast.

Hur ser det ut för er...

Fredags morgon startade jag med skål med yoghurt och bär.. 


                              (Regnér, 130913)

Turkisk yoghurt med blåbär, hallon, björnbär och ½ kiwi frukt ger både vitaminer, proteiner, fett. kolhydrater
Frukost med en lite syrligare smak. Blåbär är bra för mörkerseendet och ger både vitaminer, mineraler som är viktig för kroppen. Kiwi innehåller C-vtaminer och är bra för att minska inflammationer i kroppen. kiwin är förebyggande mot ögonsjukdomar. Så både blåbär och kiwi ger effekter på våra ögon och de behöver hålla i bra kondition både för att kunna arbeta och studera i skolan. En frukost som går sbnabbt att göra och ger en bra kick start på dagen. Gå till middagshjälpen så finns recept och diskussioner.

Lördag morgonen startade jag med en omelett till frukost.


                               (Regnér, 130914)

En snabb omelett med rökt skinka, paprika, riven ost... och ett stort glas vatten. 
En bra start på dagen. Att göra en omelett tar inte lång tid och är ett alternativ till att servera kokta ägg. Kroppen behöver proteiner till att bygga upp kroppen. Sedan blir det dags för en kopp kaffe och läsa dagstidningen.

Hur ser eran frukost ut? 
Är det skillnad på vardagar och helger?

Ett nyttigt bröd till frukost.

                                                (Regner, 20130914)

Ingredienser: 
 
1 dlsolroskärnor
1 dlrågkross
½ dlvetekli
½ dllinfrö
½ msksalt
2 dlsiktat dinkelmjöl
3 dldinkelmjöl fullkorn
1 mskbikarbonat
5 dlfilmjölk
dlsirap   
 
Instruktion: 
Sätt på ugnen på 175 grader. smörj och bröda en 1½l form.
blanda alla ingredienserna i en bunke ordentligt.denen är ganska lös.
häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen.
grädda i 45 minuter och lägg sedan på folie på formen och grädda ytterligare 40 minuter. kontrollera att brödet är genomgräddat med en sticka.

                            (Regnér, 130914)

Att baka brödet själv gör att det doftar gott i köket och är färskt. Lätt att ha färskt bröd hemma.
Planera man hur mycket som går åt under vecka är det lätt att baka  under helgen och frysa in brödet, så finns det bröd hela veckan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar