Translate

måndag 6 januari 2014

2014 - vecka 2

 Nu är det dags för vardagen.

 Många har gett nyårslöften som bygger på ett sundare liv genom ex motionera mer, sluta röka/snusa, äta nyttigare mat, ...mm... Hur ser verkligheten ut? Är det tomma löften eller blir det någonting av dessa löften.
Att ha ett sundare liv bygger på att öka intag av frukt och grönsaker och äta 3 gånger/veckan fisk. Sova minst 7 timmar/natt och motionera/röra på sig - minst 30 minuter/dag. Minska stressen och äta en ordentlig frukost varje morgon. Det finns många kostvarianter som talar om hur vi ska äta för att gå ner i vikt och leva sunt.... men hur ser det ut för dig och vilka planerar har du för att leva sunt 2014?....

Här hittar du en köttsoppa med mycket grönsaker ...






köttsoppa


4 portioner

Ingredienser: 
3 lvatten
6 köttbuljongtärningar
4 morötter som skalas och skivas
¼ kålhuvud som strimlas (litet huvud)
1 litet blomkålshuvud
1 palsternacka som skalas och skärs i bitar
1 bit rotselleri som skalas och skivas
1 apelsin som skalas och skärs i bitar.
1 krmpeppar mix
1 krmchilipeppar
500 gköttfärs
2 tomater som skärs i bitar

Instruktion: 
koka vattnet och buljongtärningarna. Skala och skär grönsakerna och apelsinen, lägg ner kryddorna. bryn köttfärsen i en stekpanna och lägg sedan ner det i samma gryta som grönskaerna. Låt soppan sjuda tills grönsakerna är mjuka.
Servera med bröd och ost.

Mellanmål:


kiwismoothie

3 portioner

Ingredienser: 
5 stkiwifrukter (ena till garderinga av glasen)
Vattenmelon
4 dlmild yoghurt(laktosfri)
Instruktion: 
Skala melonen och skiva den och lägg den i mixern
Skala 4 kiwifrukter och skiva den och lägg den i mixern
Tillsätt yoghurten i mixern och kör produkterna till det är en slät och skummig drink.
Servera u glas och garnera med en skiva kiwi.

Gå till middagshjälpen och diskutera mat och hitta nya recept.

Rotfruktssoppa

4 portioner

Ingredienser: 
8 morötter som skalas och skärs i slantar
2 palsternackor som skalas och skärs i bitar
8 potatisar som skalas och skärs i bitar
2 lvatten
1 gullök som skalas och skärs i bitar
4 mskköttfond
1 msksalt
2 krmpepparmix
1 mskdragon
1 mskoregano
1 apelsin
250 gkeso med någon smak ex paprika
1 dlpaprika i tärningar
Instruktion: 
ställ en gryta med 2 liter vatten på spisen. Skala morötter, palsternackor, potatis och skär dem i bitar och lägg ner dem i vattnet. Tillför köttfond, salt, peppar, dragon, oregano i grytan och låt koka till grönsakerna är mjuka ca 15-30 minuter.
mixa soppan med en mixstav. tillför saften ut en apelsin och låt soppan koka upp.
servera soppan med en klick keso och 1 msk paprikatärningar.
Ät soppan tillsammans med bröd


biffgryta

4 portioner

Ingredienser: 


500 ggrytbitar
1 purjolök som strimlas
1 mskolja
1 msksalt
1 krmpepparmix
2 dlcream fraiche
1 mskoxfond
1 dlvatten
1 mskdragon
Instruktion: 
bryn grytbitarna i oljan i stekpannan. Sänk värmen på spisen och bryn purojlöken tillsammans med köttet. tillsätt cream frachie, dragon, oxfond och vatten. Låt grytan stå och puttra i 7 minuter under omrörning. Smaka av. servera med potatis.

Gå till middagshjälpen och diskutera mat och hitta nya recept.

 

 

egen strips

4 portioner

Ingredienser: 
1 potatisar
4 lolja till fritösen

salt

grillkrydda
Instruktion: 
ta fram fritösen och häll upp olja till markeringen ca 4 liter. ställ in termostaten på 160 grader.

skala potatisen och skär dem i strimlor efter behag. När termometern visar 160 grader lägger du 2 dl potatisstrimlor i korgen. Sänk ner korgen och låten vara i oljan ca 6-10 minuter utifrån grovleken på potatisen. ta upp korgen några gånger och skaka om potatisen. lyft upp korgen och höj temp. till 190 grader och sätt ner korgen igen i 2-3 minuter.

ta sedan upp korgen och låt stripsen rinna av. lägg upp dem sedan i en skål och salta eller krydda med grillkrydda.

Fritera nästa sats av potatis

 

korvgryta

4 portioner

Ingredienser: 
500 gfalukorv
2 gula lökar
2 stäpplen
2 tskkalvfond
2 mskhonung
2 tsksenap
dlmatlagningsgrädde
1 mskolja
Instruktion: 
Skär korven i bitar. skala löken och skär den i tärningar. skala äpplena och ta bort kärnhuset.

börja med att bryna löken i olja. tllsätt korven och stek tillsammans med löken. sänk temp på plattan och tillsätt äpplena.

tillsätt kalvfond, honung, senap och grädden och låt koka ett par minuter.

servera med potatis och sallad.

Genom att öka antal portioner när du lagar maten blir det fina matlådor,  som är bra att ta med som lunchpaket till jobbet.  Du sparar både pengar och slipper snabbmat

citrusmarmelad

4 stycken burka á 2 dl

Ingredienser: 
1 kgcitrusfrukter ex apelsin, citroner, clementiner
½ lvatten
1 kgsyltsocker
Instruktion: 
Tvätta citrusfrukterna noggrant. Skala av det yttersta skalet och skär det i små bitar eller strimlor. dela frukten och pressa ut saften ur frukten. jag använder en juciepress för att få ut all saft.

Lägg skalen, vatten och saften i en gryta och koka i ca 20 minuter så att skalen är mjuka. Tillsätt sockret och koka i 10 minuter. Häll upp marmeleden i rena burkar och förslut. Förvarar i kyla och mörkt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar