Translate

måndag 13 januari 2014

Vecka 3

Ny vecka och flera lunchlådor är klara för veckans olika arbetsdagar.

Att skapa en veckomatsedal. som består av grönsaker, kött och fisk. Samtidigt ger en bra näringsbalans är inte alltid det lättaste. Enligt socialstyrelsen ska vi äta fisk 3 gånger i veckan för att få i oss omega-3 och D-vitaminer. Grönsaker vid alla 3 huvudmålen/dag och det ska vara mellan 1/3 - ½ del av tallriken. Äta minst 3 frukter /dag och helst som mellanmål. Kvinnor behöver vi kalcium som finns i ost, mjölk, smör... mm... Det är mycket att tänka på för, så man har med alla vitaminer, mineraler och rätt mängd av kolhydrater, fett, proteiner.


Biffar i sås

4 portioner.

Ingredienser: 
400 gnöt köttfärs
2 mskpotatismjöl
1 dlvatten
1 msksalt
1 krmpepparmix
4 pressade vitlöksklyftor - krossade
2 mskmargarin
tomat som skärs i mycket små bitar
5 dlcreme fraiche
2 mskkalvfond
1 krmchilipeppar
Instruktion: 
Blanda nöt köttfärs, potatismjöl, vatten, salt, peppar och vitlök till en smet.
Forma till 8 stycken biffar.
Stek dem i margarin ca 5 minuter/sida.
ta upp biffarna och gör såsen.
Hacka tomaterna och lägg med i stekpannantillsammans med creme fraiche och kalvfond. koka upp. Lägg ner biffarna och låt såsen coh biffarna koka i några minuter.
Servera med kokt potatis och en sallad.

Gå till middagshjälpen och diskutera mat och hitta nya recept.

 

karré med äppelcidersås

4 portioner

Ingredienser: 
4 karréskivor
1 msksalt
1 krmpepparmix
1 msksmör
2 gula lökar som skalas och hackas
dläppelcider
dlmatlagningsgrädde
2 mskvildfond
1 mskmaizena
Instruktion: 
Krydda köttet med salt och peppar och stek karréskivorna i smöret.

Ta sedan och lägg ner löken och bryn den tillsätt sedan grädden, äppelcider och viltfond. Strö över maizenan och låt koka i 8 minuter. Lägg ner karréskivorna så allt blir varmt

Servera med potatis och grönsaker

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar