Translate

söndag 6 oktober 2013

fika

Bakdag med fika som tema!

                                    (Regnér, 2013)

Ingredienser: 
 
100 gsmält smör
3 ägg
1 strösocker
2 vetemjöl
½ tskbakpulver  
 
Glasyr
1 dlhackad mandel eller flagad manel
75 gsmör
¾ dlströsocker
1 mskvetemjöl
1 mskmjölk
 
Instruktion: 
smält smöret och sätt på ugnen på 175 grader.
vispa samman ägg oc h sockret. rör ner det svalna smöret. blanda ner försiktigt mjöl och bakpulver. smörj en form med lösbar kant och häll i smeten. grädda i 175 grader i 30 minuter i nedre falsen.

glasyren: blanda smör, mandel, socker, mjöl och mjölken i en kastrull. sjud under omrörning till mjölet reder glasyren. får inte koka. ta ut kakan och bred ut glasyren och sätt in den i ugnen igenom och grädda i 20 minuter tills ytan är fin och kakan är genomgräddad. låt kakan svalna i formen.
 
 
middagshjälpen diskuterade vi traditionen kring att bjuda på 7 sorters kakor. 
Det var en spännande diskussion eftersom vi har olika erfarenheter kring detta.

Idag bakade jag en toscakaka som tillsammans med bullar blev bjud fika till mina vänner.
Hade inte 7 sorter att bjuda på men tror att jag ska fixa det till lucia.
En tradition som jag tror är på väg tillbaka.

                                     (Regnér 2013)

En plåt med kanelbullar som väntar på jäsning inför garnering och gräddningen.
Bullar är alltid en bas som är lätt att plocka fram vid oväntat främmande. 

                                                      (Regnér 2013)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar