Translate

lördag 24 augusti 2013

Bröd

Förr bakade famijerna ihop sitt bröd i en gemensam ugn eftersom det inte fanns i hushållen. Idag har vi egna ugnar men alla jobbar och ingen har tid att baka så istället köper man sitt bröd i affären och väljer mellan alla sorter. De flesta köper vitt bröd medan förr vad det enbart rika som hade vitt bröd. Idag är alla medveten på vad som är bra och nyttigt...

I Italeien är brödet centrlt under en måltid. det vita brödet är smakrikt och seg i konsistensen eftersom det har lång jästid och innehåller surdeg (lievito di madre/pasta acida). Biga är en fördeg av mjöl, vatten och jäst som står över natten.

Jag har nu fått min bakstensom vägde 8kilo. tUng att bära och hantera men läggs på en form i ugnen. För att veta hur jag ska hantera den så blev det en fråga på middagshjälpen. Vad jag fick reda på mycket.

Nu var det dags att starta upp att prova. det blev ciabatta. Dags att göra de och låta den jäsa sedan kom gräddningen. Det var spännande och roligt. Det blir fler bakningar utifrån denna metod.





Det blir nu fler tillfällen att baka bröd och dags att övergå från att köpa färdiga till att baka själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar