Translate

måndag 5 augusti 2013

Vad händer med våran Matkultur?

En måltid ska vara trevlig med god mat och det ska inte stressiga. Vi har olika kulturer när det gäller mat och hur vi ser på mat och de olika måltiderna. I Italien är alla måltiderna dagens höjdpunkter och ska vara trevliga och med god mat och ska delas med andra människor. Maten fyller många funktioner som ex välbefinnande och skapar trygghet.

Det är viktigt att njuta av maten och det man bör ställa sig är hur mycket får den kosta? vilken tid får den ta?

Vi äter även med våra sinnen och därför är det viktigt att skapa en trivsam miljö och duka snyggt.

Håller matkulturen på att försvinna? Vilka konsekvenser kommer uppkomma när vi äter snabbt och kanske på stående fot ? 

Läser man om andra matkulturer så beskrivs olika hur maträtter och råvaror hyllas med olika fester och festivaler.  

På webbsidan  Middagshjälpen kan diskutera dessa frågor och utveckla sin kokkonst.


"Antipsato" betyder före måltiden. En liten förrätt.

"Antipasti" betyder flera små rätter, som en buffé.

Här håller jag på att ugnstorka tomater för att kunna ha i sallader och bröd. 
Kommer att använda tomaterna i "Focaccian" bröd.

Att odla kryddor, baka brödet och tillverka de olika maträtterna ger oss en nyttigare kost.
En matglädje kommer spridas och varför inte lyfta vikten av att äta tillsammans och skapa en trivsel kring matbordet. En matkultur som alla skulle må bättre av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar