Translate

lördag 10 augusti 2013

Olivolja

Det går åt 5 kg oliver för att göra 1 liter olja. Oliverna skördas i november, december och januari. Extra vergine betyder att oliverna kall pressas så att fasta delarna (samsa) och vatten ( acqua) avskiljs från oljan.
Andra metoder är att hetta upp olivmassan för att få ut mer olja.
Vid tillverkning av vissa oljor används även kemikalier för att få ut maximalt.
Står det enbart olivolja på etiketten, innebär det oljan är en blandning av kemisk extraherad olja och extra vergine.

Vilken typ av olja använder du?

Det är spännande att läsa om olivolja och hur den tillverkas. Från oliven är plockad blir det ett litet sår i där syret kommer in och gör att en oxidation startas som försämrar oliven. En förändring i smaken och de nyttiga egenskaperna i oliven.

Har du odlat upp något olivträd och har i ditt hemmet?

Det finns många sorter med olika smaker. Olivolja ska inte hettas upp mycket för då blir den onyttig, i dessa fall ska man ex använda solrosolja som tål detta. Olivolja ska inte förvaras i kylskåp utan i rumstemperatur (svalt som möjligt) och mörkt ... Själv har jag haft olivoljan i kylskåpet, men ha nu flyttat ut den till kökshyllan i köket (efter jag läste detta artikeln).

Extra vergine får inte ha en syrehalt högre än 0,8 %. De bästa olivoljorna ligger på 0,1 %

På webbsidan Middagshjälpen har du möjlighet att diskutera olika ämnen inom matlagningskonsten och även hitta tips, recept...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar