Translate

söndag 18 augusti 2013

Idag läste jag om Afrikansk mat och lärde mig att den är influerad av många länder, men består av en huvudrätt och sedan flera tillbehör. Maten är oftast lagad under långtid och kallas slow food. En trebent gryta står på grill eller öppen eld där maten får stå och puttra länge.

I Marocko använder man couscous med flera smaker som spiskummin, ingefära, koriander, kanel, och saffran.

Ingefära är en asiatisk krydda/ört med ett tunt skal som omger köttet som är beige i färgen. Roten används i matlagning, bakning, te och medicinskt syfte. Kryddan kan odlas i krukor eller växtrum här hemma i Sverige.  Ingefära kan köpas som rot eller pulverformat. Den färska roten innehåller näringsämnen och antioxider. Roten ska vara fast.

Ingefära innehåller även kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och vitamin B-6, C och E. Ingefära bidrar till att öka blodflödet i hela kroppen. Ingefäran är anti-inflammatorisk och innehåller anti-inflammatoriska ingredienser som kan hjälpa dig att minska inflammation och smärta.
Ingefära-te är också ett mycket populärt. Detta te hjälper till att lindra matsmältningsproblem när det konsumeras efter en måltid.
Du kan också använda ingefära för att avgifta ditt badkar. Mät upp ca 1/4 till 1/2 kopp färsk ingefära och häll ner i det heta badvattnet.
Ingefära-te recept

  • Koka upp vatten
  • Riv av några några strimlor färsk ingefära (mängd beroende av hur starkt te du vill ha) och tillsätt vattnet
  • Låt vattnet sjuda några minuter
  • Tilsätt eventuellt socker/sötningsmedel för att få lite mer sötma
Spiskummin är en krydda som är vanlig i det indiska, det egyptiska och det mexikanska köket. Den ingår i kryddblandningar som curry och garam masala. Den är också en viktig ingrediens i chili con carne.

Koriander är kryddan som ger anrättningar asiatisk karaktär och sägs vara världens mest använda bladkrydda. Blad, rot och frön används.Planteras 1-2 gånger per månad. 

Kanel kan innehålla det giftiga ämnet kumarin som orsakar leverskador. Livsmedelsverket avråder nu från populära hälsokostpreparat med mycket kanel. EU har tidigare förbjudit kumarin som tillsats i mat.  

Var med och diskutera på Middagshjälpen

Berbere är en kryddbandning med smak av bla chili, vitlök och spiskummin.  

Mat serveras på pannkaksliknande bröd som heter injera.  

I västAfrika används kryddan piripiri, som är en chilifrukt. 

Rosen- eller Apelsinblomsvatten används för att smaksätta afrikanska efterrätter.

Middagshjälpen diskuteras bla användande av olika kryddor, rosenblomsvatten... och här finns recept..mm..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar