Translate

fredag 21 februari 2014

vecka 8

Hos  middagshjälpen hittar du flera recept och diskusionsform kring mat.  Gå med och utveckla din kokkonst och hitta nya vägar att gå. Här stimulerar deltagarna varandra i matens värld.

 


Fläskpannkaka.

6 personer.

Ingredienser:

250 g rökt sidfläsk som skärs i små  bitar
2 msk olja
6 ägg
12 dl röd mjölk
5 dl vetemjöl
1 msk salt

Instruktion:

ugnen på 225 grader.
ta fram en ugnsform 30*40. smörj formen med olja. Strö ut fläskbitarna över hela formen. låt fläsket brynas i ugnen. Under tiden tar du fram en skål och vispar ihop äggen, mjölk, salt och vetemjöl.

när smeten är slät  häller du ner smeten i ugnsformen. Låt grädda i 45 minuter.
Nu har pannkakan fått en fin färg. Ta ut den och låt den stå på bänken stund.

Serveras med lingonsylt.


Bruna bönor med fläsk
6 portioner

Ingredienser:

6 dl bruna bönor
1½- 2 l vatten
1½ tsk salt
1½ msk ättiksprit
3 msk sirap
1 msk potatismjöl

600 g rimmad sidfläsk 

instruktion:

blöt lägg bönorna i saltat vatten under lock  i 12 timmar.

skölj dem väl.  koka bönorna i saltat vatten under lock tills bönorna är mjuka ca 1-1½ timme. smaksätt de kokta bönorna med ättika och siprap. red bönorna med potatismjöl som du rör ut i lite kallt vatten. låt sedan dem sedan koka upp och puttra i 3 minuter.

stek fläsket som du skurit upp i skivor.

Köttgryta

6 portioner

kokas i en slow cooker i 8 timmar.

ingredienser:

1 kg högrev
2 paket bacon
1 gul lök som är skalad och hackad
500 g svamp som sköljs och skivas
4 morötter som skalas och skivas
4 salladslökar som sköljs och skivas
4 klyftor vitlök som pressas
4 dl rött vin (sött)
2 dl vatten
1 msk soja
3 msk viltfond
3 lagerblad
1 msk salt
1½ krm pepparmix

Reda såsen med 3 msk mazisena redning.

instruktion: 

 Skär köttet och baconen i bitar och lägg ner i slow cooker. Lägg ner löken, vitlöken, morötterna, svampen ovan på köttet. Tillsätt vin och vatten och kryddorna.
Tillsätt soja och viltfnd och sätt grytan på low. Låt koka i 8 timmar. Red såsen med mazinena redning och låt koka ytterligare 3 minuter.

serveras med potatis och sallad

saffranspannkaka

10 portioner

ingredienser:

1 kg  risgrynsgröt, färdig (2 plastkorvar)
1 paket  saffran,
2 msk  strösocker
3 st  ägg
1 dl  mandel

instruktion:

Häll gröten i en bunke. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver och rör ner i gröten tillsammans med resterande socker. Rör ner ett ägg åt gången till en jämn smet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll kokande vatten över mandeln, häll av vattnet och dra av skalet från mandeln. Hacka mandeln grovt och blanda ner den i smeten.
Häll smeten i en bakplåtsklädd ugnsform (ca 30x20 cm). Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Servera ljummen med sylt och lättvispad grädde.


Korvsoppa
8 portioner.

ingredienser:
8 kryddkorvar som skärs i slantar
4 morötter som skalas och skärs i slantar
1 kålrot som skalas och skärs i bitar
1 gul lök som skalas och skärs i bitar
5 liter vatten
6 msk kalvfond
2 svamp buljongtärningar
1 paket bacon som skärs i bitar
250 g broccoli
1 blomkålshuvud
3 klyftor svart vitlök
8 kryddpeppar korn
3 lagerblad
½ msk pepparmix
1 msk salt
1 pepparrot som skalas och skärs i bitar
10 potatisar som skalas och skärs i bitar.

instruktion.

Plocka fram en stor gryta. häll i 5 liter vatten, fond, buljontärningarna.
Lägg ner korvslantarna, bacon, gullök, rotfrukterna och grönsakernasom är skurna i bitar. krydda med salt, peppar, kryddpeppar, lagarblad ochh vitlöken.

Låt koka i 20 minuter.

Servera med hårtbröd och ost.


Hos  middagshjälpen hittar du flera recept och diskusionsform kring mat.  Gå med och utveckla din kokkonst och hitta nya vägar att gå. Här stimulerar deltagarna varandra i matens värld.






 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar